Restauratie Nachtwacht wordt hervat

Restauratie Nachtwacht wordt hervat

De restauratie van de Nachtwacht in het Zonneberg museum wordt in april weer hervat. In oktober vorig jaar werd er gestart met de restauratie, maar deze werd stilgelegd ivm overwinterende vleermuizen. Nu de winterslaap van de vleermuizen ten einde komt kunnen de restaurateurs weer verder met het werk.

Begin 1900 werden er in het gangenstelsel Zonneberg op meerdere plaatsen verschillende kunstwerken aangebracht door lokale kunstenaars. In het Zonneberg Museum werd er door Jules Sondijker met houtskool een replica gemaakt van Rembrandt’s bekendste werk; de Nachtwacht.

Tijdens de tweede wereldoorlog werd de originele Nachtwacht van Rembrandt, samen met andere Nederlandse kunstschatten, ondergebracht in “De Kluis” van het Noordelijk Gangenstelsel, om te voorkomen dat ze in handen kwamen van de Duitse bezetters.

Door de jaren heen is het kunstwerk in het Zonneberg museum ernstig beschadigd geraakt door mensen die het nodig vonden er doorheen te krassen. Naar aanleiding van het “Rembrandtjaar in 2019” hebben de Stichting Recreatief Berglopen, Maastricht Underground en natuurmonumenten in 2018 de handen in elkaar geslagen om dit kunstwerk terug te laten restaureren.

Wil je een bezoekje brengen aan de nachtwacht tijdens de restauratie? Dat kan op zondag 14 en donderdag 25 april 2019 tijdens een speciale rondleiding van Natuurmonumenten. Voor meer informatie zie: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/sint-pietersberg/agenda/nachtwacht-maastricht-de-steigers#25-10-2018T11:30

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spring naar toolbar