Sint-Pietersberg

Sint-Pietersberg

De Sint-Pietersberg is een heuvel ten zuiden van Maastricht die deel uitmaakt van het “Plateau van Caestert”. Het gebied is hoofdzakelijk op Nederlands grondgebied gelegen en is sinds 1971 een beschermd natuurgebied. Daarnaast herbergt de Sint-Pietersberg ook tal van cultuurhistorische monumenten zoals bijvoorbeeld het imposante Fort Sint-Pieter of de hoeves van Lichtenberg en Zonneberg. Maar er bevinden zich nog veel meer waardevolle stukken geschiedenis, verborgen in de ondergrond.

Mergelgrotten

De ondergrond bestaat voornamelijk uit kalksteen, ook wel mergel in de volksmond genoemd. Dit zachte gesteente werd op de Sint-Pietersberg reeds in de middeleeuwen ontgonnen in ondergrondse gangenselsels die in de volksmond ‘mergelgrotten’ worden genoemd. Mergel werd voornamelijk ontgonnen als bouwsteen of als bemestingsmateriaal voor de akkers. Door de eeuwen heen ontstond er zich een gigantisch uitgestrekt gangenstelsel dat vanaf het noordelijke punt bij Fort Sint-Pieter helemaal doorliep tot over de Belgische grens. Tijdens de oorlog werden deze gangenstelsels gebruikt als schuilkelder maar ook om mensen en goederen de grens over te smokkelen. Er bevond zich zelfs een heuse schatkamer waar waardevolle nederlandse kunstschatten werden ondergebracht. Het bekendste werk is wellicht de nachtwacht van Rembrandt, die veilig opgeborgen werd in “De Kluis” tijdens de tweede wereldoorlog.

  • Grotten Noord
  • Grotten Zonneberg
  • Van Schaicktunnel / De Kluis

ENCI Groeve

Sedert 1926 wordt er ook op de Sint-Pietersberg in dagbouw mergelontgonnen voor de cement-industrie. Door de decennia heen werd een gebied van 150 hectare afgegraven en verdwenen talloze ondergrondse gangen door de hongerige graafmachines van de cementgigant. De ontginning kwam in 2018 tot een einde en langzaam aan wordt het gebied terug gegeven aan de natuur.

Spring naar toolbar