Slavante

Slavante

Slavante is een gebied op de Sint-Pietersberg, gelegen aan de oosthelling langs de Maas. In de 15e eeuw werd hier een klooster van de Minderbroeders gesticht. Tegenwoordig is het gebied vooral bekend omwille van het Buitengoed Slavante, voorheen ook wel Casino Slavante genoemd; de ideale startplaats of tussenstop voor een wandeling over de Sint-Pietersberg. Het buitengoed van Slavante is een uitstekende horeca gelegenheid met parking voor de deur, waar je kan genieten van een ontbijt, lunch of gewoon een drankje, gecombineerd met een wandeling over de Sint-Pietersberg of door de grotten.

Het klooster van Slavante:

Slavante is eigenijk een verbastering van “Obersvanten”. Anno 1489 verrees er op deze plek een klooster der Observanten, een hervormingsbeweging binnen de kloosterlingen van de Franciscaner Orde. Het klooster werd echter in 1578 verwoest in de chaotische periode tussen de Spaanse Furie in Maastricht en het Beleg van Maastricht (1579).

Tijdens het Verraad van Maastricht worden de Fransciscanen gedwongen hun oude minderbroedersklooster aan de Sint Pieterssstraat verlaten en namen ze in 1638 hun intrek in de overblijfselen van het verwoeste klooster. Zowel het klooster als de kerk werden weer opgebouwd.

Na het Beleg van Maastricht in 1673 mochten de paters terugkeren naar het Minderbroedersklooster in de stad, maar bleef het klooster van Slavante ook in gebruik. Op de helling van de berg werd een terrasvormige wijngaard aangelegd waar de paters hun eigen druiven kweekten. Ook brouwden ze hun eigen bier dat in een nabije herberg geschonken werd. Het klooster, de wijngaard en prachtige tuinen vormden voor de burgerij van Maastricht een leuk uitstapje.

Na de Franse revolutie en de verovering van Maastricht werden in 1796 alle religieuze bezittingen geconfisqueerd, waaronder Kasteel Caestert, Hoeve Lichtenberg en ook het klooster van Slavante.

Begin 19e eeuw komt het klooster in handen van bierbrouwer Claessens. Een deel van het oude klooster werd ingericht als herberg, de rest, waaronder de kloosterkerk werd gesloopt.

Spring naar toolbar