D’n Observant

D’n Observant

D’n Observant is een kunstmatige heuvel aan de zuidelijke zijde van de ENCI groeve en tevens ook het hoogste punt van de Sint-Pietersberg. De heuvel ontstond als een puinberg van de ENCI waar tussen 1939 en 1967 de onbruikbare dekgronden werden gedumpt. De toenemende druk van bovenaf resulteerde in het instorten van het onderliggende Zuidelijk Gangenstelsel.

Om eventuele aardverschuivingen tegengegaan werd er een heel bos aangeplant op de observant. In 1976 stelde ENCI D’n Observant open voor het publiek. Sinds oktober 2010 is Natuurmonumenten eigenaar en beheerder van het gebied.

Bovenop de top is een stervormig uitkijkpunt aangelegd. Voor wie van een pittige wandeling of fietstocht houdt is het zeker een aanrader.

Chalet D’n Observant:

Aan de oevers van de visvijver en langs de noordoostelijke voet van “D’n Observan’t’, bevind zich het infocentrum Châlet d’n Observant – Bie dur Lei. Vanaf de bijhorende parkeerplaats kan je tal van activiteiten ondernemen, of je kan er ook gewoon uitrusten met een drankje tijdens je wandeling over de Sint-Pietersberg.

Voor meer info zie: http://www.chaletobservant.nl/

Spring naar toolbar