Enci-Groeve

Enci-Groeve

De ENCI-Groeve is een dagbouwgroeve op de Sint-Pietersberg in Maastricht. Sinds 1926 werd er hier massaal kalksteen ontgonnen voor de cement-industrie. Door de jaren heen werd ongeveer 135 hectare aan eeuwenoude onderliggende gangenstelsels afgegraven. Desondanks jarenlang protest van diverse protestgroepen zoals ENCI-Stop heeft het bedrijf tot 1 juni 2018 de afgraving van de Sint-Pietersberg kunnen doorzetten. Anno 2019 zijn de bedrijfsterreinen nog volop actief, maar is de groeve in een overgangsfase naar natuur en recreatie-gebied.

Uitkijkpunt Lichtenberg:

Vlakbij hoeve Lichtenberg bevind zich het oudste uitkijkpunt over de ENCI groeve, dat vlakbij het bedrijfsterrein gelegen is.

Oehoevallei / Kiekoet

Het meest noordelijke punt van de ENCI groeve, de Oehoevallei, werd in 2010 overgedragen aan Natuurmonumenten. De steile mergelwanden zijn een belangrijke broedplaats voor Europa’s grootste uil: de Oehoe. Langs de Van Schaickweg bevindt zich een vogelkijkscherm “De Kiekoet”, waar je met de telescoop de wanden kan afspeuren op zoek naar deze prachtige dieren.

Trap en uitkijkplatform

Langs de Luikerweg werd in 2015 een nieuw uitkijkplatform gerealiseerd. De bijhorende trap, die toegang biedt tot de groeve werd in 2017 opengesteld voor het publiek.

Wandeling door de ENCI groeve

Sinds 2017 is het mogelijk om een wandeling door de ENCI groeve te maken dankzij de realisatie van de trap aan de Luikerweg en de doorgang naar Chalet D’n Observant. Het gebied is echter nog volop in ontwikkeling.

Spring naar toolbar