Fort Sint Pieter

Fort Sint Pieter

Fort Sint Pieter is gelegen op de noordflank van de Sint-Pietersberg te Maastricht. Het fort werd gebouwd in 1701 als onderdeel van de militaire vestingswerken rond de stad. Als ontwerp werd er voor een 5-hoekige stervorm gekozen waarvan de punt (saillent) naar het zuiden gericht is. 12 grote kanonnen moesten het fort verdedigen tegen vijandelijke aanvallen.

Tot 1876 had het fort een militaire functie. Tegenwoordig is het fort een rijksmonument en een toeristische bezienswaardigheid. Tussen 2011 en 2014 werd het fort grondig gerenoveerd.

Rondleidingen Fort sint Pieter

Op regelmatige tijdstippen vinden er rondleidingen plaats door VVV Maastricht. Tickets zijn ter plekke te koop alsook online of op het VVV-kantoor. Voor meer informatie en de tijdstippen van de rondleidingen zie: : http://www.maastrichtunderground.nl/

Geschiedenis Fort Sint Pieter

Na het beleg van Maastricht in 1673 door Lodewijk XIV werd het strategisch belang van de Sint-Pietersberg duidelijk. Mede door nieuwe aanvalstechnieken maar ook door het opstellen van 2 geschutbatterijen op de Sint-Pietersberg slaagden de Fransen erin om de stad Maastricht te veroveren na een beleg van slechts 2 weken.

Na de vrede van Nijmegen in 1678 keerde de rust weer, maar de dreiging vanuit Frankrijk bleef bestaan. Zo besloot men om op de Sint-Pietersberg een fort te bouwen, dat ondersteuning kon bieden aan de Hoge Fronten. De bouw van fort Sint Pieter startte in 1701 en was voltooid in 1702. Het fort werd gebouwd bovenop het Noordelijk gangenstelsel.

Spring naar toolbar