Hoeve Caestert

Hoeve Caestert

De hoeve van Caestert dateert uit 1668 en hoorde ooit bij het reeds verdwenen Kasteel van Caestert. De hoeve kwam na 2010 ernstig in verval door diverse instortingen en een uitslaande brand. Sinds 2015 wordt de hoeve gerestaureerd. In de toekomst hoopt men hier een bezoekerscentrum onder te brengen.

Hoeve Caestert anno 2019

Kasteel van Caestert:

Kasteel van Caestert anno 1848 door Philippe van Gulpen

Oorspronkelijk stond er achter de hoeve een prachtig middeleeuws kasteel en aangrenzend herenhuis. Het is onduidelijk wanneer het Kasteel van Caestert in zijn eerste vorm gebouwd werd. Mogelijk was dit reeds in de 14e eeuw. Het kasteel in zijn meest recente vorm werd gebouwd in de 18e eeuw door de abten van Sint-Jacob. Tijdens de Franse revolutie werd het landgoed van Caestert geconfisqueerd. Op 12 mei 1798 werd het landgoed van Caestert door de Franse overheid verkocht als privé-bezit aan de weduwe Maria Helena Barbara Lousberg. Vervolgens kwam het kasteel in handen van de familie Vischers, De Brouckère, Reyntjens, Henderick de Theulegoet en Van Ryckevorsel-Kervy

Naast het kasteel stond een 19e eeuwse watertoren. In 1888 liet De Brouckère tussen het kasteel en de watertoren een herenhuis bouwen. Een eindje verderop aan de rand van het bos bevond zich overigens ook nog een kapel.

Het verval van Kasteel Caestert:

In 1936 kwam het domein van Caestert in handen van de CBR, het Belgische zusterbedrijf van de Nederlandse ENCI. De Belgische cementgigant aasde natuurlijk op de kalksteen onder het domein. In afwachting van een concessie werd het domein gepacht aan veeboer Duchateau.

Het kasteel raakte zwaar in verval en in 1966 stortte uiteindelijk de kasteeltoren in. Dit was voor de CBR genoeg reden om het oude kasteel met bulldozers van de helling te duwen. In januari 1972 verkreeg de CBR een vergunning om ook het herenhuis te slopen, maar de sloopwerkzaamheden werden door de Belgische Rijksarcheologische dienst stopgezet. Vreemd genoeg ontstond er enkele maanden later, in maart 1972, een grote brand in het herenhuis waardoor de CBR alsnog zijn plannen voor de sloop kon doorzetten.

Zo liet de CBR op minder dan een decennia tijd, eeuwen aan geschiedenis verdwijnen, al speculerend op een nieuwe concessie voor de afgraving van nog meer mergel voor de hongerige cementmolens. En de Belgische overheid? Die keek gewoon de andere kant op..

Het verval van Hoeve Caestert

Hoeve Caestert anno 2013
Hoeve Caestert anno 2013

In 2011 stortte er een deel van de stallen naast de toegangspoort in. Nadat de hoeve in 2012 verlaten werd door de laatste pachter raakte ze verder in verval. Natuurpunt Riemst heeft de hoeve en conciërgewoning tijdelijk kunnen gebruiken, tot deze verwoest werd door een flinke brand in april 2013. Onder druk van verschillende organisaties beloofde de Waalse overheid datzelfde jaar om het woonhuis te restaureren, maar verder dan beloftes kwam het niet. In 2015 stortte uiteindelijk een deel van de gevel van het woonhuis in, waardoor de situatie kritiek werd. Na een hoop lobbywerk van diverse organisaties heeft men in 2015 dan toch eindelijk een plan opgesteld en een bouwvergunning afgeleverd voor de hoognodige renovatie van de vervallen Hoeve Caestert. De eerste werkzaamheden gingen van start in de zomer van 2015.

Hoeve Caestert anno 2019
Spring naar toolbar