Gangenstelsel Zonneberg

Gangenstelsel Zonneberg

Het Gangenstelsel Zonneberg grenst aan het Noordelijke Gangenstelsel en het Gangenstelsel Slavante. In het noord oosten van het gangenstelsel Zonneberg bevond zich het gebied “De Wilde Berg” dat nagenoeg volledig afgegraven is door de ENCI. Hier bevindt zich nu de zogenaamde Oehoevallei. Ten westen bevond zich het gebied “De Zwarte Berg” dat eveneens in de cementmolens van de ENCI verdwenen is. Gelukkig heeft men een verdere afgraving kunnen voorkomen waardoor dit nu het grootste resterende gangenstelsel op de Sint-Pietersberg is.

Rondleidingen Grotten Zonneberg:

Dagelijks worden er door VVV Maastricht rondleidingen georganiseerd in het Gangenstelsel Zonneberg. De duur van een rondleiding is ongeveer 1u. Tickets kosten 7€20. Kinderen onder de 12 jaar betalen 5€70. Voor meer info en tickets: https://www.maastrichtunderground.nl/

Geschiedenis van het gangenstelsel Zonneberg:

Tot voor de 19e eeuw had het gangenstelsel Zonneberg geen eigen ingang. Een groot deel van de groeve was in de 16e en 17e eeuw uitgonnen vanuit Slavante en Noord. In die tijd was er overigens nog geen sprake van de namen zonneberg en slavante of noord, maar werden ze de bovenberg en de benedenberg genoemd.

In 1880 liet de eigenaar van de bovenliggende Hoeve Zonneberg, een eigen ingang aanleggen tot het gangenstelsel. Het duurde echter tot in 1897 vooralleer er een verbinding met het grote bestaande gangenstelsel tot stand kwam. Niet lang daarna werd de Zonneberg ingericht voor toeristische rondleidingen en ontstond er een concurrentiestrijd tussen beide gangenstelsels. Er werden nieuwe kunstwerken aangebracht, maar ook andere bezienswaardigheden uit concurrerende groeves nagemaakt en zelfs vervalst.

Net als in Slavante werd er een museum aangemaakt met als pronkstuk een mosasaurus-sculptuur. Ook het opschrift van de Spaanse Don Toledo uit 1570, dat zich oorspronkelijk in Slavante bevond werd nagemaakt. Zelfs de befaamde negendrup uit Slavante, een natuurlijk verschijnsel waar om de 9 seconden een druppel naar beneden kwam, werd zelfs op 2 plaatsen vervalst. Maar naast al deze reproducties en vervalsingen werden er in de loop der jaren ook een hele hoop originele en nieuwe kunstwerken aangebracht.

Spring naar toolbar